”Vi vill omsätta forskningsresultaten till praktiska lösningar för lantbrukarna”

Cecilia Lindahl, forskare vid Rise, har en bakgrund som husdjursagronom och ett stort intresse för arbetsmiljöfrågor inom lantbruket. Ett projekt om arbetsolycksfall i lantbruket väckte hennes intresse för säkerhet och riskhantering. Detta ledde senare till en doktorandtjänst vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), där hon fokuserade på risker vid hantering av nötkreatur i mjölkproduktionen och bland annat tittade på hanteringen under klövverkning.
Cecilia studerade hur interaktionen mellan människor och djur kan skapa farliga situationer, i synnerhet när djuren upplever stress.
– Hanteringen av stora djur tillhör de mest riskfyllda momenten för en lantbrukare, tillsammans med arbete med maskiner och fallolyckor.
Efter sin doktorandtid har Cecilia fortsatt att fördjupa sig i arbetsmiljöfrågor och breddat sin forskning i flera projekt. Fokus har varit på att utveckla metoder och verktyg för systematiskt arbetsmiljöarbete, säkerhetskultur samt att förändra attityder kring arbetsmiljö och säkerhet.
Cecilia betonar att lantbrukets arbetsmiljöarbete ofta möter utmaningar på grund av omfattande regelverk. Mindre verksamheter kan ha svårt att leva upp till lagkraven.
– Det betyder dock inte att de inte har fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete, men de gör det kanske på ett annat sätt än större arbetsplatser. Jag tror att det är viktigt att erbjuda anpassade metoder och verktyg som gör det enklare för lantbrukare att uppfylla lagstiftningen. Det handlar om att ge tips och skapa lösningar som är praktiska och hanterbara för deras vardag.
Vilka faktorer gör det möjligt för lantbrukare i de gröna näringarna att förbättra arbetsmiljöarbetet?
– Motivation för arbetsmiljöarbete är en viktig aspekt. Att personalen känner sig involverad, lyssnade på när det kommer till synpunkter som de framför och att det finns resurser för att kunna genomföra åtgärder och förändringsförslag gynnar motivationen. Engagemanget från den som är ansvarig för verksamheten har också en stor betydelse, vad man sänder ut för signaler.
Vad har du för förhoppningar på uppdraget Lantlyftet?
– Vi ser att det redan nu har skapats en mer öppen dialog kring den psykiska hälsan som är väldigt värdefull. Det viktiga nu är att bygga upp kompetens hos bland annat rådgivarna så att de här frågorna kommer upp på agendan.
Genom sin forskningsinsats och sitt engagemang för att tillgängliggöra aktuell forskning bidrar Cecilia Lindahl till Lantlyftets uppdrag. Hon vill knyta ihop forskning med näringen för att omvandla resultaten till konkret kunskap för lantbrukarna.
– En forskningsrapport är ju inget en lantbrukare läser, och då går syftet med forskningen förlorat. Målet är ju inte bara att forska för forskningens skull, utan att resultaten ska kunna användas i praktiken.
Vanliga frågor
Här hittar du svar på vanliga frågor om vårt projekt och nyhetsinlägg.
Projektet syftar till att förbättra arbetsmiljön inom jordbruk och trädgårdsnäring. Vi fokuserar på att förebygga olyckor och sjukdomar. Genom utbildning och information vill vi skapa en säkrare arbetsplats.
Du kan delta genom att anmäla dig till våra kommande evenemang och utbildningar. Håll utkik på vår kalender för aktuella datum. Vi välkomnar alla som är intresserade av att förbättra arbetsmiljön.
Vi erbjuder olika resurser som utbildningsmaterial och information om arbetsmiljö. Du kan få tillgång till dessa via vår webbplats. Vi strävar efter att ge stöd till både arbetsgivare och anställda.
Du kan kontakta oss via vår kontaktsida. Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar. Tveka inte att nå ut till oss!
Att förbättra arbetsmiljön är avgörande för att minska olyckor och sjukdomar. En bättre arbetsmiljö leder till ökad produktivitet och välbefinnande. Vi vill skapa en trygg och säker arbetsplats för alla.
Följ våra senaste nyheter
Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!